Skip to content

Mopedkörkort

Vanliga frågor om körkortstillstånd för moped klass 1

Här nedan har vi samlat några av de mest vanligt förekommande frågorna som gäller mopedkörkort för ungdomar som fyllt 15 år. Önskar du köra eumoped, mopedbil eller a-traktor så måste du ta ett AM-körkort.

Mopedkörkort och körkortstillstånd för moped

Krävs det ett mopedkörkort för att köra moped klass 1?

Ja. För att kunna köra en moped klass 1 krävs ett körkort. Antingen ett så kallat AM körkort, eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Om AM körkort

Ett AM körkort ger dig rätt att köra; moped klass 1 samt moped klass 2, traktor a (a-traktor & EPA) och vissa typer av motorredskap. Körkortsålder är 15 år. Ett körkort med behörighet AM är ett riktigt körkort och kan användas som ID-kort.

För att få ett AM-körkort finns det 6 krav du behöver uppfylla

  1. Ha körkortstillstånd.
  2. Är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
  3. Har gått en utbildning hos en behörig utbildare.
  4. Har fyllt 15 år.
  5. Har gjort ett godkänt kunskapsprov.
  6. Har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Vad kostar ett AM körkort?

För att ta mopedkörkort måste du först gå en utbildning hos en trafikskola. Priset för ett AM körkort kan skilja sig mellan olika aktörer och beroende på vart i landet du bor. En vanlig kostnad för ett ”kurspaket” brukar ligga mellan 5 000- 7000 kronor. I detta pris ingår oftast teori, litteratur, tillgång till app och körtillfällen. 

Teoriprov för moped

Kunskapsprovet görs hos Trafikverket förarprov och består av 70 frågor (varav 5 endast är testfrågor som inte påverkar resultatet). Du har 50 minuter på dig att skriva provet. För att bli godkänt krävs rätt svar på minst 52 utav frågorna. Provet kostar 325 kr dagtid och 400 kr efter klockan 18.00 på vardagar och på helger. Läs mer om teoriprovet här.

Gäller utländskt körkort för att köra moped?

I vissa fall kan du köra moped om du har ett utländskt körkort. Läs mer om vad som gäller för ditt körkort hos Transportstyrelsen.